Landslagsspelaren mötte Grunden Bois - årets Number 10

Grunden Bois är en Göteborgsbaserad idrottsförening som är öppen för alla. Oavsett hur duktig man är på sin idrott och oberoende nivån på den intellektuella funktionsnedsättningen, är man välkommen att delta.

I höstas fick Grunden Bois ta emot stipendiet Number 10 på en miljon kronor som tack för sitt arbete med att utveckla fotbollen. En del av pengarna går till Grunden Bois nästa stora projekt som är en renodlad tjejkamp i oktober. Medan tjejer med funktionsnedsättning i dag nästan uteslutande spelar i herrlagen, hoppas klubbchefen Thor Guttormsen och Grunden Bois kunna dra igång flera damlag i Sverige.

– Vi bjuder in tjejer från hela landet att komma och spela med oss. Tack vare Number 10-stipendiet kan vi bjuda på spel och boende utan kostnad för deltagarna. Den enda motprestation vi vill ha är att de sätter ihop ett eget damlag på sin hemort, förklarar Thor Guttormsen.

Ett annat initiativ för att stärka tjejernas del i verksamheten skedde under våren. Då bjöds landslagsspelaren Elin Rubensson in för att köra ett träningspass med tjejerna i Grunden Bois. Johanna Kinnander, projektledare för Number 10 på Volvo Car Sverige, berättar att Elin Rubensson direkt nappade på förslaget när inbjudan kom.

Några veckor senare var det dags för det efterlängtade mötet. Medan kvällssolen sänkte sig över Grunden Bois hemmaarena, mötte Elin Rubensson tjejerna i föreningen på planen. Efter en intensiv timme med träning, matchspel och straffläggning var alla fyllda med spelglädje och inspiration.

Innan kvällen avslutades passade tjejerna i Grunden Bois också på att skicka med några tips inför VM i Frankrike. Både sylvassa strategier och en gnutta fulspel rekommenderades till det svenska landslaget. Om det kommer att fungera återstår att se.

Möjligheten att ansöka eller nominera är nu öppen. Läs mer här

Animal Design