Resan efter fotbollsgalan

 

”I omklädningsrummen möter de nästa generations fotbollsspelare och lär dem om mångfald, respekt och jämställdhet. Från klubbarna och ut i samhället är de med och formar en positiv framtid för svensk fotboll.”

Den 20 november förra året intog Locker Room Talk Globens scen under Fotbollsgalan för att ta emot stipendiet på 1 000 000 kr och blev därmed Sveriges första Number 10. Tiden efter Fotbollsgalan har varit allt annat än lugn och när vi pratar med Shanga Aziz, ordförande och föreläsare för Locker Room Talk, är det tydligt att mycket hänt sedan dess.   

 – Efter galan fick vi en otrolig respons. Första veckan kraschade vår mail, det var helt galet, vi kom inte in. Men vi märkte också att våra initiativ fick ett helt annat gensvar. Det var många dörrar som öppnades och flera människor, företag och föreningar som tog kontakt och ville starta dialog. Men det vi främst tar med oss är alla de barn som hört av sig direkt till oss och velat att vi ska komma till deras förening, berättar Shanga Aziz. 

För att kunna svara på den stora efterfrågan från både föreningar och spelare runt om i landet, rekryteras nu nya utbildare. Under juni kommer dessa ta del av Locker Room Talks metod för att lära nästa generations spelare om respekt och jämställdhet runtom i hela Sverige. 

– Vi har inlett ett projekt med Riksidrottsförbundet och ska nu utbilda nya personer i åtta av Sveriges nitton idrottsdistrikt. I juni samlas sexton nya utbildare under en helg för att få vår utbildning och därefter kunna jobba med vår metod runtom i landet. Vi kommer att följa dem under sommaren och i höst kommer vi ha ytterligare en utbildningshelg för samma personer med fokus på avstämning och utveckling. 

Utöver detta har Locker Room Talk även planer på att lansera en ny utbildningsplattform som gör det enklare för de nya utbildarna, men även tränare i fotbollsklubbar, som kan följa upp de pass Locker Room Talk genomfört. Under tiden fortsätter såklart snacket i omklädningsrum runt om i Sverige. 

– Vi har utbildat och haft personliga träffar med barnen i mindre grupper. Vi har träffat över 400 killar på bland annat cuper, turneringar men också under vår vanliga metod. Utöver det har vi pratat inför ungefär 1200 barn i konferens-form. Dessutom har föreningar med koppling till andra sporter än just fotboll hört av sig vilket är oerhört häftigt. 

Möjligheten att söka eller nominera öppnas under augusti och nästa Number 10 utses under årets Fotbollsgala. Kanske är det du eller någon du känner? 
 

Locker_Room_Talk_Number10.jpg
Animal Design